NORSK ARKITEKTUR/ STEDER DU BURDE SJEKKE UT

Arkitektperler utenfor allfarvei

Noen av de råeste byggverkene i Norge ligger i trygg avstand fra storbyens åk og mas. 

TEKST: MARIUS ASP  / FOTO: MANSHAUSEN: STEVE KING, JUVET: CHRIS TØNNESEN OG JAN OLAV JENSEN, SKÅPET: MARIUS DAL


Det er ikke så lenge siden man som reisende måtte velge mellom naturens barske prakt eller byens komfort og kultur. Slik er det heldigvis ikke lenger. 

Tvert imot: Flere av de mest spektakulære norske bygningene utfolder seg i en helt spesiell symbiose med omgivelsene, der vær og sesonger inngår som en sentral del av totalopplevelsen. 

Fra røff nordlandsnatur ved kysten til slående utsikt fra vestnorske fjellperler: Disse tre landskapshotellene og hytteanleggene løfter arkitekturen i naturen til et nytt nivå.  

Juvet landskapshotell 

Hvor nærme naturen må du være før du glemmer at vegger, tak og gulv i det hele tatt finnes? Dette store spørsmålet prøver Juvet landskapshotell i Valldal å besvare gjennom sin blotte eksistens. Her gjør store vinduer at du nærmest lener deg ut i landskapet og blir en del av det, enten våren yrer eller snøen daler utenfor. 

Arkitektene bak Juvet er Jensen & Skodvin, som har løst oppgaven ved å bygge mange små overnattingsenheter framfor et stort hotell. Til tross for flere fellestrekk – fargevalg, materialer og rene glassvegger – er hvert hus bygd for å minimere innsyn og maksimere utsikten. På den måten bevares områdets topografi og særpreg.


Manshausen

Øya Manshausen i Nordland har historisk vært et av sentrene for det tradisjonsrike lofotfisket. Børge Ousland– en av verdens fremste polfarere og eventyrere i moderne tid – kjøpte øya i 2010, og med hytter tegnet av Tromsø-arkitekten Snorre Stinessen har han for alvor plassert det nordnorske havgapet på det internasjonale arkitekturkartet.

Flere av de sju sjøhyttene befinner seg bokstavelig talt i grenselandet mellom vann og land, der de delvis henger over bryggekanten. Utsikten til nordlyset i vinterhalvåret er i verdensklasse, lokale delikatesser serveres i rause porsjoner, og omgivelsene – komplett med badstu og badestamp – er til å hikste lykkelig av.    


Skåpet

Den Norske Turistforening har åpnet stadig flere stilige, arkitekttegnede hytter de siste 10-15 årene – deriblant Skåpet i Forsand, som består av en hovedhytte omkransetav seks mindre sovehytter, der store panoramavinduer gir en dønn beroligende utsikt over vannet Soddatjørn.

Den selvbetjente turisthytta retter seg naturlig nok mot aktive friluftselskere, og fra Skåpet kan man ta segvidere rundt Lysefjorden, med avstikkere innomikoniske fjellplatåer som Preikestolen og Kjerag. Fasilitetene ved hytta er enkle, men slitne turgåere kan hvile ut i anleggets badstue og runde av med en dusj under åpen himmel.